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Alan Dye 

On 

The Latest Section 16 Developments 

Wednesday, January 29, 2025 

QUESTIONS 

  

Post-Termination Transaction 

Question: One of our Section 16 officers was granted a performance share award last year, 

vesting in two equal installments if the performance criteria are satisfied. We did not report the 

grant, because the performance criteria related to operational hurdles unrelated to the price of the 

company’s stock. The first half of the award will vest on March 15, which is the first anniversary 

of the date of grant, but will not pay out until the compensation committee certifies the 

achievement of the performance criteria at its meeting on April 15. Before then, on March 31, the 

Section 16 officer will retire from the company. Will the payout of the award on April 15 be 

reportable on Form 4, given that the performance period ended before the officer’s retirement date, 

or will this be considered a post-termination transaction exempt from reporting?  

 

Restricted Stock Units — Column 9 Reporting 

Question: I recently joined a company that reports its annual grants of restricted stock units in 

Table II of Form 4. A tranche of RSUs is about to vest, and the internal team is proposing to report 

the vesting as a disposition of RSUs in Table II and the acquisition of an equal number of shares 

of common stock in Table I, which I understand. The team also proposes to include in Column 9 

of Table II, on the line reporting the disposition, all of the insider’s unvested RSUs, not just those 

underlying the award that has a tranche vesting. I have not seen this before — can you advise 

whether this manner of reporting is correct?  

 

RSU Vesting and Section 16(b) 

Question: The company’s awards of RSUs and PSUs provide that, upon vesting, shares 

will be sold automatically in a sell-to-cover transaction to satisfy the company’s tax withholding 

obligation. The grantee may not elect a different method for paying the tax. If a Section 16 person 
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purchases stock within six months of a sell-to-cover transaction, could the purchase be matched 

with the sale under the short-swing profit rules? 

 

Rule 10b5-1 Checkbox 

 Question: We recently filed a Form 4 to report an insider’s sale of stock pursuant to a Rule 

10b5-1 plan adopted under the amended version of the rule.  We forgot to check the 10b5-1  

checkbox on the Form 4, but we did include a footnote indicating that the sales reported on the 

Form 4 were effected pursuant to a Rule 10b5-1 trading plan. Do we need to file an amendment to 

check the box? 

 

Insiders as Co-Trustees of Trust 

Question: Insider A and Insider B are co-trustees of a trust established by Insider A’s sister. 

Insider A and his sister are beneficiaries of the trust, and neither Insider B nor any member of his 

family is a beneficiary. The trust plans to sell common stock. Insider A will need to report the sale 

on Form 4, but Insider B will not, correct? Additionally, because the number of shares to be sold 

exceeds 5,000, Insider A will also need to file a Form 144, I believe. 

 

Change in Form of Beneficial Ownership — Transfer to Trust 

Question: An insider is gifting company stock by transferring directly owned shares to an 

irrevocable trust of which the insider is trustee and a beneficiary. The insider reports the shares 

already owned by the trust as an indirect holding. I assume that the upcoming gift is a change in 

form of beneficial ownership. If the gift is made in a series of transfers, would it make sense to 

report each transfer anyway instead of adding the transferred shares on the insider’s next Form 4, 

with a “catch-up” footnote?  

 

UGMA — Grandparent as Custodian 

Question: A Section 16 officer’s parent, who does not reside with the insider, opened an 

UGMA custodial account for the officer’s children (who do reside with the insider) and purchased 

issuer stock in the account. The grandparent serves as custodian of the account and has sole voting 

and investment power. I’m guessing the officer has a reportable pecuniary interest in shares 
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purchased for the account, despite the fact that the grandparent is the custodian, but any insight 

would be appreciated. 

 

 

Deadline for Reporting Vesting of Performance Share Awards 

Question: Can you please address performance share awards, in particular when the Form 

4 is due? My understanding is that the deadline is based on when the performance criteria have 

been met.  However, let’s say the criteria are met based on the company’s performance for the year 

ending December 31, but the satisfaction of those criteria is not “verified” until our accounting 

department completes its year-end closing activities, which might not be until late January or early 

February. 

 

Reporting Disposition of Shares when Retaining Voting Power 

Question:  A Section 16 officer serves as trustee of a trust for the benefit of his 

children.  The trust holds issuer securities, and the insider reports the trust’s holdings on his Section 

16 reports, along with a disclaimer of beneficial ownership.  The insider has agreed to terminate 

the trust and distribute the shares to his children, but only on condition that the children grant him 

an irrevocable proxy to allow him to continue to vote the shares for as long as they own the shares. 

When should the officer report his disposition of the shares—upon dissolution of the trust, or when 

the children sell the shares?  Technically, the insider could still report the shares after the 

dissolution of the trust, and disclaim beneficial ownership as he has done historically.   

   

RSU Vesting with Delayed Settlement 

Question: An insider holds restricted stock units subject to a sell-to-cover (“STC”) 

withholding provision. Usually, the STC and settlement occur on the first business day following 

the vesting date. However, the underlying award agreement calls for settlement “as soon as 

administratively practicable” and also provides that the settlement period may be extended so long 

as all settlements occur within 60 days after vesting. For administrative reasons, we are considering 

an extended settlement period with settlements staggered over a 60-day period. The RSUs were 

reported in Table II at the time of grant. We are trying to determine the correct way to report the 

vesting and STC transactions on Form(s) 4. Our original thought was that we should report the 

vesting on Form 4 as the conversion of the RSUs and the acquisition of common stock, using 

transaction code “M.” We would then file follow-up Forms 4 to report STC transactions as they 
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occur. However, we have researched precedent and are not seeing good examples of this kind of 

transaction in practice, and your Model Form 144 seems ambiguous. Do you agree with our 

proposed way of reporting the transactions? 

 

   

Deferral of Vesting Restricted Stock Units 

Question:  Is a Form 4 required when an insider defers receipt of shares issuable upon the 

vesting of restricted stock units that were reported in Table I at the time of grant and the terms of 

the deferred compensation plan provide that the deferred units will settle in stock, and can’t be 

settled for cash?  Please assume that no shares or units will be withheld on the vesting date to pay 

FICA or other taxes. 

 

Availability of Rule 16a-13 for Transfer to Spouse 

 Question:  One of our insiders holds company stock directly in her own name and reports 

indirect ownership of stock held by her spouse.  If the insider transfers some of her directly owned 

shares to her spouse, thereby decreasing her directly owned shares and increasing her indirectly 

owned shares, is Rule 16a-13 available to exempt the transfer from reporting on Form 4 because 

the “net” pecuniary interest being reported will not change? 

 

Early Form 144 for Sell to Cover 

Question:  If a company has an automatic sell to cover provision in its RSU award 

agreements, calling for an open market sale of stock to pay withholding taxes upon vesting, and it 

is clear that the number of shares to be sold on an upcoming vesting date will be below Rule 144’s 

volume limit, is there any reason not to file a Form 144 a week before the vesting date, or even 

earlier, using an estimate of the number of shares to be sold?  And would it be ok to use the fair 

market value the day prior to the Form 144 filing date? 

Alan: I don’t see any reason at all not to file early, as long as the filing is made within the 

90 days prior to the vesting date.  The filing just needs to show a good faith estimate of the number 

of shares the insider expects to sell, and the Form 144 is good for 90 days.  And instruction 3(d) 

to Form 144 says the value of the shares covered by the form can be based on the fair market value 

on any day within 10 days prior to the filing date, so using the day before the filing date would 

comply with the form’s requirements.  
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Weekend Vesting--Monday Valuation Date 

 Question:  We have a situation in which a prior RSU award will vest on a Saturday.  The 

terms of the award provide that the number of shares to be withheld to pay taxes is to be determined 

based on the market price of the stock on the following business day, which in this case will be 

Monday.  Can you confirm that we should use Monday’s date as the date of tax withholding, 

making the Form 4 due on Wednesday? 

  

 


